ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι Ζυμωτό (Μύλοι Πίνδου)
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 3 κ.γλ. αλάτι
- 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
- Λίγο σουσάμι (προεραιτικά)
Εκτέλεση
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζουμε στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
2. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε 40΄ να ανέβει. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο.
3. Τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλες και τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια –από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου– τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200οC για 35΄-40΄.
Υλικά συνταγής
- 700 γραμμ. αλεύρι (τ.Π SUPER ΑΜΕΡΙΚΗΣ)
- 1 κύβος (42 γραμμ.) νωπή μαγιά
- 200 γραμμ. χλιαρό νερό
- 120 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
- 180 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αυγά
- 1 κ.γλ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γλ. κακουλέ
- 1/2 κ.γλ. γλυκάνισο
- 1 πρέζα μαστίχα
Εκτέλεση
Για να πιάσουμε τη μαγιά, διαλύουμε – θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη από τη συνταγή και αλεύρι τόσο ώστε να έχουμε μια αραιή ζύμη (περίπου 150 γραμμ.). Τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος κοντά σε καλοριφέρ ή στις εστίες για περίπου 20΄ και δεν κουνάμε ούτε μετακινούμε το μπολ. Μετά από περίπου 20΄ θα δούμε ότι έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες. Σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τότε ρίχνουμε τ’ αυγά και με σύρμα και γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε καλά. Προσοχή στη θερμοκρασία των υλικών, η εστία να είναι στο 1. Σε γουδί χτυπάμε το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα σποράκια (το εσωτερικό) κακουλέ με 1 κ.σ. ζάχαρη (από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής). Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά (που έχει γίνει πλέον) και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη. Προσθέτουμε κακουλέ, μαχλέπι, μαστίχα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι πλέον η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα εάν είναι σε ζεστό σημείο. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Εδώ αν θέλουμε μπήγουμε κόκκινα αυγά στην ένωση. Το τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε πάλι για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Πριν το φουρνίσουμε το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και νερό. Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο στους 160-170°C και το ψήνουμε για 45΄ μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει. Αν θέλουμε να γυαλίσει, όταν το βγάλουμε απ’ το φούρνο τ’ αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Το τυλίγουμε με μεμβράνη αφού κρυώσει για να μην ξεραθεί.